Restauracje Oferty Specjalne

Restauracje Oferty Specjalne

Restauracje

Przepisy kulinarne

Gulasz wołowy po prowansalsku

27.12.2024, kuchnia francuska

przygotowanie: 3,5 godz gotowanie: 3 godz Składniki: * 1 kg 300 g skrawków mięsa wołowego * 1/3 , szklanki octu z białego wina * 4 łyżki oliwy z oliwek * 1 łyżeczka soli * 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu * 1 liść laurowy * 2 ząbki czosnku, oczyszczone i zgniecione płaską stroną noża * 1 łyżeczka posiekanego, świeżego tymianku lub 1/2 łyżeczki suszonego * 2 wąskie paski skórki pomarańczowej * 2 szklanki wytrawnego, czerwonego wina * 2 łyżki posiekanej natki pietruszki do dekoracji Sposób przygotowania: 1.

Gulasz wołowy po prowansalsku

czytaj więcej >>

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Gnocchi z rozmarynem27.12.2024, kuchnia włoskaczytaj więcej

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Makaron po tajsku 27.12.2024, kuchnia chińskaczytaj więcej

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Zupa ramen z mięsem27.12.2024, kuchnia chińskaczytaj więcej

Typy kuchni

Kuchnia polska

Kuchnia polska nie jest tworem jednolitym. Bardzo trudno wyodrębnić to, co należy do tradycji polskiej kuchni, a co jest naleciałością kulinarną innych państw. Nie da się rozpatrywać jej przeszłości bez wzięcia pod uwagę różnych nurtów, które ją kształtowały.

Chcąc zgłębić historię polskiej kuchni, należy zdawać sobie również sprawę z tego, iż wpływ na jej obecny kształt czytaj więcej

Kuchnia francuska

Francuzi uznawani są za jednych z najlepszych kucharzy na świecie, a francuska kuchnia postrzegana jest jako lekka, ale bardzo smaczna. Francuskie dania to synonim nie tylko wyjątkowego smaku – wielu potrawom przypisuje się również rolę afrodyzjaków. Ile w tym prawdy?

Podstawową cechą francuskiej kuchni są lekkostrawne, ale sycące i smaczne posiłki. Są one spożywane o określonych czytaj więcej

Kuchnia staropolska

Mianem kuchni staropolskiej zwykło się określać to, co działo się w kulinariach Polski do końca XVIII w., dopóki istniała państwowość polska. Rozdzielenie na kuchnię staropolska i polską ma swoje uzasadnienie, bowiem kuchnia staropolska była zupełnie inna od tej, jaką znamy współcześnie.

Wraz z rozwojem świadomości historycznej i kulinarnych zdolności Polaków, wzrasta zainteresowanie czytaj więcej

Kuchnia włoska

Gdy myślimy o kuchni włoskiej, od razu nasuwają nam się dwa skojarzenia: pizza i pasta, czyli makaron. Właśnie z tych dwóch potraw słynie kuchnia włoska, uważanie jednak, że Włosi żywią się jedynie pizzą i makaronem, jest dużym uproszczeniem.

Kuchnia włoska jest bardzo wdzięczna dla kucharzy, bowiem bazuje na prostych składnikach – produktach mącznych, oliwie, warzywach, czytaj więcej

Kuchnia chińska

Kuchnia chińska kojarzona jest powszechnie z trudnymi do wymówienia nazwami potraw, sajgonkami oraz specyficznym smakiem, którym zyskuje swoich zwolenników, jak i zagorzałych przeciwników. Jaka naprawdę jest kuchnia chińska?

Okazuje się, że nie jest łatwo jednoznacznie scharakteryzować kuchnię chińską. Chiny są dużym krajem, położnym na rozległym terytorium. Ogromny obszar, czytaj więcej

 

Polecamy restauracje

Partner Serwisu

restauracje z rabatem